fbpx

Egy mosoly és ami mögötte van

A mosolygás és a nevetés a legjobb eszköz a pozitív, vidám, boldog hangulat, az optimizmus megteremtéséhez, reménnyel és életszeretettel ajándékoz meg minket.

Egészen kicsi kortól

A nevetés és a mosolygás képessége az emberrel született. A legtöbb csecsemő életének első 6 hetében már használja a mosolygás képességét, különösen akkor, ha jóllakottnak, boldognak érzi magát. A mosolygás a gyermek első nyelve, amely a 4. és a 10. hét között nevetéssé válik. A gyerekek ösztönösen nevetnek szórakozás és játék közben, szinte sugározva magukból a szeretetet.

A mosoly és a tudomány

Egy német pszichológus és a humorterápia úttörője Dr. Michael Titze rámutatott arra, hogy  tanulmányok szerint a gyerekek naponta 3-400-szor nevetnek fel, de felnőttkorban ez a szám sajnos már kevesebb, mint 15 alá csökken, sőt eltelhet úgy is egy nap, hogy egyáltalán nem nevetünk. Ezért a mosolygás és nevetés bátorítása közös felelősségünk; sőt felnőttként is gyakorolnunk kell (ha kijöttünk volna a gyakorlatból), hogy jó példát mutassunk a gyerekeinknek.

Dr, Michael Titze

Amikor egy gyermek boldogságban, örömben és rengeteg nevető ember között nő fel, akkor az a gyermek boldog. Ha a mosolygás, nevetés, vagyis a jókedv szokássá válik nála, nagy eséllyel tartja meg ezt felnőtt- illetve idős korában.

Az ember jókedvűen születik

1 – 2 és fél hónapos kor között a csecsemők megkülönböztetés nélkül mindenkire, illetve minden tárgyra, halott dologra mosolyognak.  Az úgynevezett szociális mosoly 2,5 és 3 hónapos kör között bukkan fel először az agy és az idegrendszer változásainak jeleként: a csecsemő ilyenkor már képes tekintetét és mosolyát egy másik emberre fókuszálni, viszonozni, ha rámosolyognak, ám ezt is válogatás nélkül teszi. A szociális mosoly megjelenésének feltétele, hogy a felnőttek visszamosolyogjanak a babára, hiszen ez ad vizuális visszacsatolást a számára. Mosoly tekintetében a gyerekek kb. 9 hónapos koruk körül válnak „válogatóssá”, ekkor már nem mosolyognak az ingerekre, csak az általuk szeretett személyekre, különösképp az édesanyára, hiszen képessé válnak megkülönböztetni az arcokat. A nyelvi készségek fejlődésével, úgy 12 hónapos kor körül megjelenik a humorérzék is, a kicsik nevetni kezdenek, ha valami furát, szokatlant látnak, hallanak, éreznek.

Készítsük el Magyarország első mosolyvideóját!